joi, 13 septembrie 2012

Topul alimentelor care cresc buna dispozitie



Cercetari efectuate in campul neurostiintei si nutritiei au aratat, de-a lungul timpului, ca oamenii care au o dieta moderna bazata pe alimente procesate sunt mai predispusi bolilor de nervi, depresiei, anxietatii, schimbarii dispozitiei, hiperactivitatii si unei largi varietati de probleme emotionale. S-a demonstrat stiintific faptul ca riscul de depresie creste cu 42% in cazul dietelor bogate in grasimi saturate.


Exista, insa, si alimente care te influenteaza pozitiv, alimente care sunt la indemana oricui si pe care dace le consumi, „iti vor creste energia 75%, vei gandi mai limpede si, in plus, vei scapa si de niste kilograme in plus", este de parere Elizabeth Somer, autoarea Eat Your Way to Happiness. Iata, asadar, ca aceste alimente „minune", care te binedispun, chiar exista si consumul lor este intr-adevar benefic.

  
Iata despre ce bunatati este vorba:

Alimente bogate in omega-3


Grasimile „rele" se depun pe solduri, foarte adevarat, dar cele „bune", cunoscute ca omega-3 merg direct catre creier si ajuta la starea de bine si la memorie. Creierul este format 60% din grasime si „adora" omega-3. Studiile arata ca un consum insuficient de astfel de grasimi este asociat cu depresia.
„Alimentele bogate in omega-3 iti vor imbunatati aspectul exterior, in timp ce protejeaza foarte bine creierul de imbolnaviri precum dementa", explica Somer. Sursele naturale sunt somonul, heringul si sardinele, dar daca nu esti un fan al pestelui, poti gasi grasimile „bune" si in oua, soia (care este cunoscuta si ca un „luptator" impotriva depresiei), seminte de in sau nuci. Un avantaj: omega-3 influenteaza satietatea si aceste alimente iti vor tine de foame pret de cateva ore.
Sfatul nostru: alege somonul, care este unul dintre pestii cei mai bogati in omega-3, iar pentru ca acesta sa isi faca efectul, este indicat consumul de 2-3 ori pe saptamana. Oamenii de stiinta au aflat ca persoanele care consuma frecvent peste sunt o companie mai placuta decat cele care mananca ocazional si in plus, sunt mult mai putin predispuse depresiei.

peste gatit

Spanac si broccoli pentru fier


Mancarurile facute din carne macra de vita sau fasole neagra sunt foarte bogate in fier, un mineral care ajuta la circulatia oxigenului in sange pentru un plus de energie mentala. Aproximativ 80% dintre femei au deficienta de fier si chiar daca nu toate cazurile s-au soldat cu anemie severa, „acest lucru iti afecteaza somnul si gandirea, vei procesa mai greu informatiile", spune Somer. Pentru a creste cantitatea de fier din organism si astfel sa stai departe de oboseala si anxietate, Somer recomanda consumul de ceai si cafea intre mese, precum si de alimente verzi bogate in fier precum spanacul si broccoli sau ficat de pui ori cereale integrale.

bol cu broccoli

Portocalele


Decojeste o portocala in orice perioada a zilei pentru un plus de energie. Aceste citrice pline de nutrienti sunt bogate in Vitamina C (un singur fruct asigura 93% din cantitatea de Vitamina C recomandata zilnic) care oxigeneaza corpul si creierul pentru ca organismul sa se reincarce. „Portocalele sunt gustarea perfecta care au proprietatea fabuloasa de a revitaliza organismul", spune Somer.

Ciresele


Bucura-te de cateva cirese inainte cu cateva ore de a te pune la somn si vei simti cum starea ta generala se va imbunatati dimineata cand vei deschide ochii. Ciresele sunt bogata in melatonina, un hormon care actioneaza ca un adjuvant al somnului, imbunatatindu-i considerabil calitatea. Pe masura ce inaintam in varsta, abilitatea proprie a organismului de a produce melatonina scade (este si unul dintre motivele pentru care bunicii se plang ca nu pot dormi), dar si stresul sau lumina artificiala pot fi cauze ale micsorarii cantitatii de melatonina din organism.
Sigur ca exista si un alt motiv pentru care ciresele sunt prezente pe lista noastra: ele sunt bogate in antioxidanti care actioneaza ca o bariera impotriva radicalilor liberi.

  

Fructe de padure pentru 

antioxidanti


Fructele de padure sunt si ele prezente pe lista alimentelor care cresc buna dispozitie. Aceste mici fructe sunt foarte bogate in antioxidanti care calmeaza nervii si sunt, practic, o bomba de enrgie pozitiva. „Bucura-te de o ceasca de coacaze inghetate in timp ce te uiti la televizor, este o alternativa grozava la inghetata", sugereaza Somer. Noile cercetari arata ca anumiti compusi din coacaze ajuta la rescrierea codului nostru genetic astfel incat organismul sa produca singur antioxidanti, eliberand enzime „binedispuse" in creierul nostru.
Asadar, toate aceste alimente sunt, de fapt, combinatii de vitamine, minerale si antioxidanti care „construiesc" energia de la zero si imbunatatesc considerabil rata metabolismului. Catre asta ar trebui sa tindem toti, mai degraba decat spre stimulentele false precum zaharul sau cafeina care nu fac decat sa te epuizeze intr-un final.
Incearca sa incluzi aceste alimente, care te fac sa gandesti pozitiv si sa te simti mai optimista si plina de energie, in rutina ta alimentara si rezultatele se vor vedea imediat.

Tu ce faci ca sa iti imbunatatesti 

starea de spirit?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu