duminică, 25 noiembrie 2012

CE ESTE PIRAMIDA ALIMENTARA?

Piramida alimentara


O dietă echilibrată însemnă o dietă care conţine în proporţii adecvate elemente nutritive necesare sănătăţii organismului nostru. 

Organismul nostru conţine aproximativ 60% apă, 16% proteine, 10-25% grăsime (15-30% la femei), 5% minerale, 1% carbohidraţi.Pentru o dietă chilibrată avem nevoie de un aport crescut din anumite alimente. Acestea sunt numite macronutrienţi şi includ: carbohidraţi, lipide şi proteine. De asemenea mai avem nevoie de o cantite mai mică de alte alimente, acestea sunt micronutrienţii  şi includ vitaminele şi mineralele. O parte importantă a unei diete echilibrate este reprezentată de fibre şi apă. Apa este necesară pentru toate reacţiile din organism. Avem nevoie de aproximativ 1,5 litri de apă pe zi.Întrucât numeroase alemente conţin mai multe tipuri de elemete nutritive este dificil de realizat o dietă echilibrată. Piramida alimentară a fost creată pentru a vă învăţa ce tipuri de alimente şi în ce cantităţi pot fi consumate.

Astfel, alimentele situate la baza piramidei ar trebui consummate în cantităţi mai mari decât cele din vârful ei. Pe măsură ce urcăm pe piramidă, tot mai puţine alimente pot fi consumate.
Piramida conţine 6 grupe:


Grupa 1- grăsimi, uleiuri şi dulciuri

ImageImageImageImage

Aceste alimente sunt plasate în vârful piramidei pentru că ele nu trebuie consumate prea des. Acest grup include untul, grăsimile de orice fel, biscuiţii, dulciurile, prăjiturile, zahărul şi băuturile dulci. Grăsimile din alune, nuci sau seminţe sunt grăsimi nesaturate şi sunt mai sănătoase decât cele saturate care se găsesc în produse lactate şi carne. Alimentele din grupa 1 trebuie consumate în cantităţi mici.
 



Grupa 2- carne

ImageImageImageImageImage

Grupa 2 include carne roşie, carne de pui, peşte, nuci, alune, seminţe, produse din soia, hamburger. Aceste alimente au un conţinut crescut de proteine, fibre, vitamina E şi B6, minerale cum este calciu, fier sau zinc. Acete alimente pot fi servite de 2-3 ori pe zi.


Grupa 3- lapte şi produse lactate

ImageImageImage
Produsele lactate conţin  cantitate crescută de calciu cele mai sănătoase sunt produsele degresate şi pot consummate de 2-4 ori pe zi. Exemple de produse lactate: brânza, laptele, margarina, iaurtul etc.



Grupa 4- fructe

ImageImageImageImage
Acest grup include fructele proaspete sau conservate. Fructele sunt bogate în vitamine, cea mai frecvent întâlnită fiind vitamina C. De asemenea mai conţin şi vitamina A. Fructele conservate şi siropurile nu sunt atât de sănătoase pentru că au un conţinut crescut de zahăr şi deci multe calorii. Fructele proaspete sunt sărace în calorii şi grăsimi şi se recomandă a fi consumate de 2-4 ori pe zi.



Grupa 5- legume

ImageImageImageImage
Acest grup include toate legumele. Conţine alimente care sunt sărace în grăsimi dar bogate în vitamine şi fibre. Unele vitamine sunt distruse prin fierbere. Din acest grup sunt necesare 3-5 gustări pe zi.



Grupa 6- alimente cu conţinut crescut de amidon

ImageImageImageImageImage
Acest grup conţine pâine, cereale, orez, paste, cartofi şi se află la baza piramidei. Din acest grup trebuie consummate mai multe alimente decât din alte grupuri ale piramidei. Aproximativ o treime din dieta zilnică trebuie să fie reprezentată de alimente din acest grup. Alimentele din acest grup conţin carbohidraţi cu mult amidon şi sunt importante pentru a furniza energie organismului. De asemenea mai conţin minerale, vitamine din grupul B şi fibre. Carbohidraţii înalt procesaţi cum ar fi pâinea albă nu sunt foarte sănătoase.



Cum să fiu sigur că dieta mea este echilibrată?


Studii efectuate în Marea Britanie au demonstrate faptul că majoritatea adolescenţilor consumă prea multe grăsimi şi prea puţine fibre.


 Alimentaţia zilnică poate deveni mai sănătoasă dacă:-consumaţi alimente degresate-consumaţi lapte degresat în loc de lapte integral-consumaţi mai multe alimente bogate în amidon cum ar fi pâinea, cerealele, cartofii, pastele şi orezul
-consumaţi mai multe fructe şi legume
-consumaţi mai multe fibre alimentare, cum ar fi fructele, cereale integrale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu